Saturday, November 6, 2010

Sibuk alasan untuk tinggalkan solat.....?


Well itu yg dpt aku perhatikan skrg ni... Bile dah sibuk..Asyik sgt dgn kerja..Sampai lupe nak SOlat..Astagfirullah.. Ade yg Sibuk berkerjalah, sibuk buat assigment, sibuk MAIN INTERNET sibuk bersembang, dan sebagainya...Lainlah kalau sibuk SOLAT..Tak pernah pun saye dgr orang cakap "Wei sameon, malam ni maybe aku xdpt join korang g tgk bola kat kedai mamak tu kot, sbb aku rase malam ni aku SIBUK nk solat la..nak tahajud, pastu nak buat solat hajat doblas rakaat, pastu ingat nak khatamkan quran malam ni, so rase2nye mmg BUSY gile aa aku nk beribadat so, sory ek" hehe


Sangat sedih bile orang ambil ringan je dengan SOlat ni. Tak rasa berdosa pun tinggalkan solat..ALLAH.. Hukum solat tu WAJIB tau.. main internet kategori WAJIB ke?? "Ala lek r, aku tgh pujuk awek aku ni...Klu tinggal jap nnt die merajuk 5tahun ngan aku" hahaha..nak lempang pakwe die ke nk lempang awek die? Kan lebih best kalau awak tu solat dlu.. ajak awek tu same2 solat, moge hatinya lembut skit pastu dh xmrajuk dah ke.." Dah la kapel..Salah..xsolat plak..Lagilaa salah...Ape da contoh aku bg ni rase nak makan eskrem asamboi je...hahaa


Alaa sume bende2 lain boleh je tinggalkan kejap nk solat, tpi jgn la bwk bende2 tu ke tmpt solat pule..Xkhusyuk nnt!


Kite ni memang diwajibkan Allah untuk mendirikan solat dengan tujuan mengingati-NYA.. Hanya dengan solatlah kite dapat mendekatkan diri dan selalu mengingati Allah..

Firman Allah bermaksud: “Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia kecuali untuk menyembah-Ku” (Surah Adz-Dzariyat: Ayat 7).


Sy ade kenal seorang hamba Allah ni..tiap2 kali sy tanye dah solat ke.. Jawapan die.. Dah (which is tipu) ataupun Period, xboleh solat (pun tipu gak sbb sminggu lepas tnye xleh solat gak BAPE BNYK KALI DAA KAMU PERIOD...)

Dan bile keluar jalan2 ke..Macam xsempat nk solat maghrib kat rumah, so kene stop kat masjid mne2 solat, so disebabkan perempuan kat Sudan ni xdela pakai "telekung" so xde la disediakan telekung di tempat2 solat.. Kene ready bawak la, tpi sbb die xbw die pun malas nk turun kereta...Lalu burn la solat maghrib die begitu sahaja...Kalaulah die tau azab, hukum, akibat, dan ape yg die telah rugi disebabkan die xsolat td..Maka akan menangislah die seumur hidup....Sy jamin..Itupun kalau die benar2 menghayatila..


Kalau kite tinggalkan solat, bukan dapat seksaan kat akhirat je! dekat dunia, ketika sakaratul maut, dkat kubur last skali kat akhirat.


SEKSAAN KETIKA HIDUP DI DUNIA
1. Allah swt. mengurangkan keberkatan umurnya
2. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah swt.
3. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam
4. Hilang cahaya soleh dari wajahnya
5. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung tidak diberi pahala


SEKSAAN KETIKA SAKHARATUL MAUT
1. Ia akan menghadapi sakharatul maut dalam keadaan hina
2. Matinya dalam keadaan menderita kelaparan
3. Matinya dalam keadaan yang tersangat haus walaupun diberi minum
air sebayak tujuh lautan


SEKSAAN KETIKA DALAM KUBUR
1. Allah swt. akan menyempitkan kuburnya dengan sesempit-sempitnya
2. Kuburnya akan digelapkan
3. Allah swt. akan menyiksanya dengan pedih sehingga hari Qiamat


SEKSAAN KETIKA BERADA DI AKHIRAT
1. Ia akan dibelenggu dan diseret ke padang Mashyar oleh Malaikat
2. Allah swt. tidak akan memandangnya dengan pandangan belas
kasihan
3. Allah swt. tidak akan mengampuni dosanya dan dia akan disiksa
dengan keras di dalam neraka

dan byk lg sbnrnye..


Baca betul2... Kalau rase2 sanggup nak lalui semua seksaan ni, boleh jer nk tgglkan solat. Sy xsanggup oo..Xmau Xmau...Nak solat! xmo tggl2..


Ulama berpesan untuk kite jadikan renungan iaitu sesiapa meninggalkan solat Maghrib, dosanya seperti berzina dengan ibunya sendiri bagi lelaki dan berzina dengan bapanya sendiri bagi yang perempuan! Jadi ape beza sumbang mahram dengan meninggalkan solat maghrib?? Kalau kite tbce psl berita sumbang mahram mesti kite akn kate ISK ISK TERUKNYE la ape bagaila...Abes klu kte tertgglkan solat maghrb sbb layan drama kat TV tu..? Isk isk teruknye kite ni kan...

Dan Sesiapa yang meninggalkan solat Isyak, Allah tidak reda ia hidup di bumi-Nya.

Ini bermakna, setiap langkah kita tidak mendapat perlindungan- Nya di dunia ini. Lebih malang bila kita diazab di dunia yang lain nanti (akhirat).

Dan Sesiapa meninggalkan solat Subuh pula, dia akan diseksa selama enam puluh tahun (waktu akhirat) dalam neraka.

Perlu kite ingat, azab paling ringan adalah seperti mana azab yang dikenakan terhadap Abu Talib, iaitu bapa saudara Rasulullah s.a.w yang mana apabila dipakaikan kasut dari neraka maka mendidihlah sampai ke otaknya. Bayangkan air mendidih pun dah....... isk.. TUpun dikira Azab paling ringan tau! MashaAllah..


dan mereka yang meninggalkan solat Zohor pula diibaratkan seperti meruntuhkan Kaabah. Kalau begitu, sepanjang hidup kita ini tak payahlah berangan-angan untuk menunaikan haji.

dan Meninggalkan solat Asar pulak sama dosanya dengan membunuh 1,000 orang Islam. Firman Allah s.w.t bermaksud: “Hai orang beriman! Janganlah kamu lalai (lengah) kerana harta benda dan anakmu daripada mengingati Allah (sembahyang lima waktu). Sesiapa yang memperbuat demikian itu, maka mereka orang yang rugi”. (Surah Al-Munaafiquun: Ayat 9)




Bab solat ni mmg byk yg boleh disharekan, InsyaAllah kalau ade kelapangan bolehla kamu gugel sendiri kelebihan mendirikan solat tupunkan kalau kamu rajin xSIBUK hahaha perli3. Takpun klu sy rjin leh je share kt sni. InsyaAllah...sbb selalunye sy malas..hehe



p/s : Marilah kita bersama2 mengambil peluang bagi menambahkan ilmu agar diri kita semakin bertaqwa kepada Allah SWT. Minta maaf kalau sy ade tersalah maklumat atau tersalah cakap yg menyinggung perasaan kamu. Masih byk lg yg perlu sy baiki..(sedih) Sy bdak bru dan mahu bljr...Moga kte sme2 ambil ikhtibar..

7 comments:

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ said...

terima kasih di atas pesanan itu.

que said...

alhamdulillah.. thanks for sharing..~

itekkiut said...

adzariyat ayat 56 la awak.tesilap tu. :)

chummy_cliche said...

trm ksh..harap sy boleh trus mdapat hidayah allah

Hafesz Apit =) said...

aishah,,bukan azzaariyaat ayat 7 tapi 56....apa2 pun thanx atas ingatan,,terkesan gile aku membaca,,lawak2 pun ada makna tersirat..hehe..Baarakallahu fiik

ent nixe said...

salam kakcah!! giler lame ta denga crite~ sbb ko ta feymes kot..

hah~ add fb aq kalo ade mase.. sbb aq rase aq makin hensem~ HAHA

n n... wow~ ko terer berblog~ asal tak bubuh iklan nuffnang.. dpt duit~ :P iklan mamee je aq suke tekan~

ni fb aq.. www.facebook.com/entnixe

facebuk ko tak tertera dlm blog ko~

your sincerely: budak poyo (aniq lah, myspace dulu~ pic gempak2 tu)

kembatolo™ said...

na'uzubillah.

Gadis Ayu