Sunday, June 27, 2010

Jom ke pasar ikan


Pasar ikan kat Mane? pasar pudu? chow kit?


tett... tak kelas lah you pgi sane. Moh kita pi pasar ikan kat Suq Markazi. Meh meh meh lekaih!!




GirGir? JirJir?




So here we are. TADDAA!! serius lagi best dari pavilion! (Pandainye saye menipu)



Ok secara jujurnye memang dah lame sangat tak pergi Suq Markazi, kak dalila yang selalu pergi. Rajin die. Hehe So pagi jumaat yang indahwater dan Angin yang sepoi sepoi bahasa melayu.. (haha sory ayat mcm nak kene penampar) aku pun pergila ke suq markazi bersama dengan kakak dan adikku yang cantik ini.


Erk perlu ke cite detail? Tak perlu kot? SKIP!!


So mase nak pergi tu naik bas. Duduk sebelah mamat sudan yang miskin kot, sebab tengok jubah die kotor mcm lame sgt xtukar. Bau adelah HANCING OKEH. huhu Kembang tekak!!


Pasar ikan pun Hanyir.. AMMA.. tekak semakin melebarkan keluasannya..


Ikan sungai yang not-so-fresh/ Mahal



So dorang punye sistem beli ikan ni mcm, kite pegi tempat yang dorang longgok2kan ikan spt gambargajah eh gambarajah di atas. Lepastu pilih la nak ikan ape; ikan kembung, ikan kempis, ikan slim, ikan keli, ikan geli.. bla bla pilih la bape kilo pun ko nak. Lepastu akan ade beberapa mamat yaang follow korg and akan amek upah untuk menyiang ikan tersebut. Kalau mcm kat malaysia kan pilih kat tempat tu siang pun kat tempat tu, and bayar sekali. Tapi kat sni, LAIN2.. nafsi2 whaha..


Excuse my language ek sebab aku adelah tak reti nak susun ayat and banyak bhs rojak. Haha boo me, i know.




Eh eh ade jagung lah.. Sape nak hilang gigi makanlah.. haha (xpenah makan tapi abatie kate jagung kat sudan keras, mau tecabut gigi arnab kalau makan)



So ini tempat pesiang. \Tapi euw, kebersihan tempatnye adelah E. hehehe




Musim panas barang2 ni sume mahal. Tomato sekilo 10junaih.. Ee kalau kat Malaysia dah heaven dah.. Makan tomato macam makan apple :( kat sni xbesss!! (nangis tekup muke kat bantal sambil menjerit MENCIK2!!)


Adegan gedik. Sile skip. (sambil lompat2 seperti kanggaroo)



Ok bye bye suq Markazi. Jage kebersihan okayh! :D

9 comments:

J u l i a 。.゜✿ said...

oh Jirjir tu ! kakju dapat benih Jirjir, hubby bawa balik suruh tanam kat rumah.
sebab katanya JirJir sedap makan macam ulam.
thank you untuk entry ni, kakju selalu tertanya2 (imagine) camana pasar kat sana. =)

خير الأنوار a.k.a kayrolldin said...

aku igt pasar selayang da ckup sifat kotor. tp ade lg yg lebih kotor.

lame x singgah blog anda.

Mr. H said...

waa lamenyee dah x tgk pasar kt sudan da lupe ckit2.. sib baik ade entry ni remind me balik camni rupenye ek pasar sayur nan ikan kt sudaan.. ooo... bry tauu..
Aishah ce la try jadik tukang jual pulak.. tukang siang2 ikan ke.. amik gmba buat dalam post baru.. heheh :))

aishahtur said...

Kak Ju
hehehe jirjir ok kalau makan ngan sambal belacan ke ape2 ke sbb die agak pahit la.. hehee


kayrol : Tapi sni kotor xberbau sangat sebab maybe cuaca yang panas kot :)


mr h
haha xnak la nak siang ikan dengan zauj sy je kat rumah nnt haha :D

Sha-na.Szied said...

kak..

baru saya tau orang sna gelap2 eh..??
tak nmpak la..hek (guraw)

mmg asalnya gitu ek..
thx for sharing!
best

Mr. H said...

hehehe..bagusnyyee..
ur zauj mesti rase sangat beruntung.. :)

k.i.w.i said...

lame tak tegur.bz ke shah.blognpun mcm skli pukal je update..

nizamsani said...

nampak meriah.

kembatolo™ said...

kat mesir heaven je makan tomato. haha

Gadis Ayu